Udemiljø for alle

Et sundt og godt udemiljø er en meget vigtig faktor i byplanlægning. Ofte er det sådan, at man ikke altid lægger mærke til og værdsætter, når tingene fungerer, men i høj grad lægger mærke til, når ikke det fungerer.

Nogle af de mennesker der er meget afhængige af, at der er tænkt på dem, er handicappede. Folk i kørestol er meget afhængige af, at der er et ordentligt køreunderlag og at der er plads nok, når de skal rundt. Tilgængelighed, tilgængelighed, tilgængelighed er nøgleordet i gode udemiljøer.

Vi andre kan godt glemme dette, men har man én gang siddet i en kørestol eller bevæget sig rundt i bybilledet sammen med en kørestolsbruger, er man ikke tvivl om, hvor besværligt selv helt enkle ting kan blive, når tilgængeligheden ikke er til stede.

I disse år er der megen fokus på handicapvenlighed og der uddeles i mange byer priser til de forretninger og steder, der tænker i disse baner.

I mange nyere gågader er det for eksempel lavet et mærke, som blinde kan følge med deres stok – en ting vi andre ikke lægger mærke til – andet end at det ofte pynter i gadebilledet fordi det naturligt falder i med resten af gademiljøet. Det er jo genialt, når man kan tænke på de svage i samfundet samtidig med, at det tager sig pænt ud.

Andre grupper der gerne skal medtænkes, er de mindste og de ældste. Et godt underlag er vigtigt både for dem, der lige har lært at gå og for dem, der måske ikke er så sikre på benene længere. Gode, inspirerende legepladser med plads til fantasi, men hvor sikkerhed er i højsæde er også med til at skabe skønne udemiljøer for alle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *